trudnocaljeti
September 7, 2017 Trudnoca Preuzeto sa Link

Trudnoća ljeti

Kako lakše podnijeti vrućine

Zbog visokih temperatura i sparina ljeto za trudnice može biti vrlo naporno i stresno, pa ih svakako treba podsjetiti na nekoliko korisnih savjeta koji će pomoći da lakše podnesu vrućine i nagle promjene tlaka zraka. U svakom slučaju treba izbjegavati sve što bi moglo naštetiti i trudnici i bebi. Bitna je umjerenost u svim aktivnostima, od sunčanja i plivanja do tjelovježbe. No, u slučaju bilo kakvih komplikacija u trudnoći obavezno se o svemu morate konzultirati s liječnikom. Ako trudnoća protječe u redu, ljetne aktivnosti neće vam štetiti u zasigurno najljepšem životnom razdoblju i iščekivanju dolaska bebe na svijet, ali ipak oprez, u ničemu ne treba pretjerivati.

Poželjno je plivanje, šetnja, umjereno vježbanje

Plivanje je jedna od idealnih aktivnosti kojom se možete baviti ako ste „ljetna“ trudnica. Plivanje je dakle korisno, no, podrazumijeva se da imate urednu trudnoću, da izbjegavate odlazak na plažu u vrijeme najvećih vrućina te da ste se o tome posavjetovali sa svojim liječnikom. Voda ima opuštajući učinak, održat će vas u formi, a neće vas umoriti, jer u vodi možete vježbati s puno manje napora. Odlična je za bolna leđa, kao i za noge i stopala, koja su u trudnoći pod pritiskom, pa će im masaža morskih valova dobro doći. Osim plivanja, trudnicama se preporučuju i ostale lagane i opuštajuće vodene aktivnosti, a zaboravite na skakanje u more te na sportove poput skijanja na vodi. U vodu bi trebalo ulaziti polako, najbolje s obućom za plivanje kako se ne biste okliznuli, te plivati lagano, bez naglih pokreta. Pripazite i na temperaturu vode, da nije prehladna. U drugom i trećem tromjesečju trudnoće preporučuje se prsni stil plivanja, a treba izbjegavati plivati na leđima.Ako ste na bazenu, pazite na provjerenu i sigurnu čistoću vode, kako biste izbjegli moguće infekcije.

Sunčanje u trudnoći i zaštita od UV zračenja

U trudnoći posebnu pažnju posvetite njezi kože lica i tijela, pogotovo tijekom sunčanja, koje treba biti umjereno. Pokušajte što manje boraviti na jakom suncu i izlagati se štetnim UV zrakama. Osnovno je pravilo ne boraviti u vani kada je sunce najjače, između 11 i 17 sati, i svakako koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Trebalo bi izbjegavati korištenje preparata za umjetno tamnjenje, samotamnjenje i slično, jer sadrže određene sastojke koji kroz kožu ulaze u krv, a nema dovoljno znanstvenih istraživanja koja bi isključila negativne reakcije tih tvari na bebin razvoj.
Sunčanje dovodi i do proširenja krvnih žila, što trudnicama može dodatno otežati čest problem otečenih nogu, bolova u nogama. Spavajte s nogama na povišenom , a možete to prakticirati i preko dana kako biste smanjili pojavu oteklina. Nosite obuću većeg broja nego inače, osjećat ćete se bolje i kretati lakše, to je nešto što kod trudnica dokazano djeluje. Njemačka liječnička udruga objavila je da bi trudnice trebale izbjegavati jako UV zračenje kako bi tamna pigmentacija koja se nakupi u trudnoći nestala nakon porođaja. Trudnicama koža često dobije tamniju pigmentaciju zato što u tijelu imaju povišenu razinu hormona, a što ultraljubičaste zrake mogu samo pojačati.

Opasnost od dehidracije

Još jedna opasnost o kojoj trebate voditi računa u trudnoći tijekom ljetnih mjeseci. Previše sunčanja i izlaganja vrućinama može kod trudnica povećati tjelesnu temperaturu, a time i bebinu, a takvo dugotrajnije stanje za razvoj bebe može biti vrlo opasno, čak dovesti do moždanih oštećenja. Za trudnice je važno da uzimaju dovoljno tekućine i da se rashlade čim osjete prve znakove malaksalosti, slabosti, grčeva u nogama i ostale simptome koji upućuju na moguću dehidraciju. Tjelovježbu za pretoplih dana bolje preskočite, jer će vas iscrpiti sparina, pa je tada bolje odmarati u hladovini ili u klimatiziranim prostorima kako biste izbjegli dehidraciju. Još jedna tegoba koja kod trudnica može biti izraženija upravo tijekom ljeta zbog topline jest pojava vrtoglavice, praćena hladnim znojem. Uzrok tome može biti pad krvnog tlaka.

Top