MENOPAUZA

U životu svake žene, menopauza se ne bi trebala smatrati negativnim iskustvom, već pozitivnom, ako se proživljava uz stručno vodstvo i brigu. Naša ordinacija pruža starijim pacijenticama stručne savjete za održavanje hormonalnog balansa pri procesu menopauze, gdje im uz liječničke savjete, dajemo i podršku, kako bi cijeli proces prošle što lakše. Uz redovite ginekološke preglede i hormonalne testove, pacijentice tako umanjuju simptome menopauze, što im omogućava da nesmetano nastave obavljati životne obaveze.

  • U Hrvatskoj žene u prosjeku posljednju menstruaciju imaju u dobi od 51 godine.Period nakon posljednje menstruacije naziva se postmenopauza. Zbog napretka medicine i očekivanog životnog vijeka oko 80 godina izgledno je da trećinu života proživimo u postmenopauzi.Ovo razdoblje nosi specifične promjene organzima i zdravstvene probleme.
  • Tegobe se počnu javljati sa smanjivanjem izlučivanja hormona iz jajnika. Trećina žena ima jako izražene simptome, trećina umjereno,a posljednja trećina praktički nema tegoba.
  • U ranoj fazi najčešće tegobe su navale vrućine (“valunzi”), promjene raspoloženja, osjećaj sjete, nesanica, noćno znojenje, problemi pamćenja, koncentracije, smanjeni libido. Mijenja se i ritam krvarenja koja postaju neredovita, nerijetko i obilna.
  • U kasnoj fazi prevladavaju simptomi urogenitalne atrofije: sluznica rodnice se stanjuje,a kao posljedica javlja osjećaj suhoće, bol kod odnosa, učestale uroinfekcije, inkontinencija urina. Dolazi i do gubitka koštane mase (osteoporoze), pojave bolesti srca i krvnih žila, povišenog krvnog tlaka, češća je pojava infarkta miokarda. Koža gubi na elastičnosti, postaje atrofična.
  • U najvećoj mjeri simptomi se mogu liječiti i povećati kvaliteta života žene u ovom razdoblju.

 
Uloga ginekologa je prepoznati koje su najizraženije tegobe i rizici za pacijenticu, te adekvatnim liječenjem prevenirati i liječiti iste. Na raspolaganju nam stoje brojni pripravci i lijekovi. Kod određenih problema dolazi u obzir i operativno liječenje.

Top