hormonalniporemecaji
September 7, 2017 Menopauza Preuzeto sa Link

Hormonalni poremecaji

Kod žena, najizraženije promjene u razini hormona nastupaju u 40. i 50. godinama života, ali neke žene pogađaju već u srednjim 30-ima. Još više žena hormonalne simptome prepoznaje i ranije, što je povezano ne samo s načinom života i prehranom, nego i zagađenjem okoliša, toksinima i ksenoestrogenima, sintetičkim kemikalijama koje djeluju kao estrogen u našem organizmu, kojima smo izloženi svaki dan.

Portal MindBodyGreen identificirao je devet znakova koji upućuju na hormonsku neravnotežu, a već i sitne promjene u životnom stilu mogu mnogo doprinijeti osjećaju zdravlja i zadovoljstva.

1. Konstantno dobivanje na težini

Da, postoji određeni stil života, prehrane i fizičke aktivnosti za održavanje zdrave tjelesne težine, ali ponekad nije tako jednostavno. Kod mnogih žena krije se hormonalna neravnoteža zbog koje je teško održavati zdravu tjelesnu težinu. Pojava inzulinske rezistencije ili njezino neprepoznavanje samo je jedan od najčešćih uzroka, a male promjene u prehrani – kao što je eliminiranje procesirane hrane i šećera – koraci su u pravom smjeru.

2. Trbušna masnoća i gubitak mišićne mase

Kada je vaš endokrini sustav pod stresom, proizvodi nedovoljnu količinu jednih hormona i enormnu količinu drugih, uglavnom kortizola, tzv. hormona stresa. Tijelo se s takvom stresnom situacijom nosi tako da pohranjuje zalihe masnoća za kasniju upotrebu, najčešće u području trbuha, zbog čega je gomilanje trbušnog sala indicija za iscrpljenost nadbubrežnih žlijezda.

3. Smanjeni libido

Jedan od najuočljivijih simptoma hormonalne neravnoteže je nizak libido, koji počinje poremećajima u spavanju. Bez kvalitetnog sna, proizvodnja spolnih hormona može se značajno umanjiti.

4. Umor

Ne možete preživjeti sredinu jutra bez nekakvog energetskog stimulansa? A gdje je tek poslijepodnevni spavanac? Nije normalno da se cijeli dan osjećate tromo i iscrpljeno s glavom u magli. Lagane promjene u prehrani, kao što su eliminacija pšenice i većine žitarica, pomoći će stabilizirati razinu šećera u krvi.

5. Anksioznost, razdražljivost i depresija

Niste svoji? Ovo nije vrijeme za lijekove. Anksioznost i depresija su znakovi koji upućuju na neravnotežu hormona, prisutnost toksina te preopterećenost poslom i stresom. Tijelo vam pokušava reći da se ne brinete o njemu onako kako ono to zaslužuje – slušajte svoj unutarnji glas i poduzmite sve potrebne radnje kako bi zadovoljili svoje potrebe.

6. Nesanica i poremećaji spavanja

Nedostatak sna glavni je krivac za povećane razine stresa i kortizola, što direktno uzrokuje mnoge hormonalne neravnoteže. Ne postoji niti jedno područje vašeg života na koje nesanica ne utječe.

7. Znojenje

Za mnoge žene, noćno znojenje i valunzi prvi su neugodan znak da nešto nije u redu. Nemojte odmah započeti s hormonskom nadomjesnom terapijom nego počnite voditi dnevnik prehrane u koji ćete zapisivati sve što ste pojeli i popili te kako se osjećate, fizički i emocionalno. Mnogo puta su naše emocije okidač koji povećava unutarnju temperaturu. Sljedeći put kada predosjetite nalet vrućine, zastanite i razmislite o mislima koje vam se motaju glavom.

8. Probavne smetnje

Vjetrovi, nadutost i spora probava česti su hormonalni problemi koji se obično ne povezuju s hormonalnom neravnotežom, ali mogu biti povezani s nezdravom prehranom, nedovoljnim žvakanjem hrane i prejedanjem. Bez zdrave probave, vaše tijelo gladuje jer se ne može opskrbiti hranjivim tvarima.

9. Želja za hranom

Nakon što ste pojeli daleko više nego što bi trebali ili popili pola boce vina, pogledate li unatrag i zapitate se – zašto? Najčešći uzroci žudnje za hranom i prejedanjem su iscrpljenost nadbubrežnih žlijezdi, rezistencija na inzulin i druge hormonalne neravnoteže. Opet, smanjenje unosa šećera, alkohola, mliječnih proizvoda i žitarica – iako teško – ne samo da će pomoći u kontroli želje za hranom, nego i vašem probavnom sustavu.

Imajte na umu da se mnogi od ovih simptoma mogu povezati s drugim problemima, a jednostavne krvne pretrage pokazat će ako postoje neki drugi zdravstveni problemi.

Uz dosljedan napor za poboljšanjem prehrane i zdravlja probavnog sustava, upravljanje stresom, kvalitetan san i redovitu fizičku aktivnost, istinsko zdravlje cjelokupnog organizma nije nedostižno.

Top